Kwaaltjes na je zwangerschap? Zo verleden tijd!
Een zwangerschap is een geweldige tijd. Je voelt het nieuwe leven in je buik groeien en je band met het kindje is al begonnen. Maar voor veel vrouwen is het ook een tijd die gepaard gaat met ongemakken. Vooral op lichamelijk vlak. Dat is niet zo vreemd want je lichaam ondergaat allerlei veranderingen tijdens zo’n zwangerschap. Maar het is wel lastig. En nog lastiger is dat dit soort klachten na de geboorte van het kind kunnen aanhouden. Maar troost je: je bent niet de enige en er zijn uitstekende oplossingen op!
Urineverlies tijdens en na de zwangerschap komt veel voor
We zijn allemaal bekend met de typische verschijnselen van de zwangerschap. Elke vrouw kan ze zo voor je opnoemen: misselijkheid, vermoeidheid en opgezwollen enkels. En je zit vaker op het toilet dan je gewend bent. Er zijn tijdschriften, boeken en websites vol geschreven over deze zwangerschapsklachten en ze worden als lastig maar heel normaal beschouwd. Waar helaas veel minder over wordt gesproken, maar wat zeker zo vaak voorkomt is urineverlies tijdens de zwangerschap. En nog minder vaak hoor je over urineverlies na je bevalling. Niet omdat het niet vaak voorkomt, in tegendeel, maar vooral omdat er nog altijd een taboe rust op deze klacht. En dat is helemaal niet nodig, want veel vrouwen kampen met dit type incontinentie en er is een uitstekende oplossing voor. Tijd dus om het taboe te doorbreken. En dat doen we in dit artikel.
Urineverlies voor en na de zwangerschap: een korte uitleg
Nu je weet dat veel meer vrouwen hetzelfde beleven als jij, namelijk tijdens en na de zwangerschap urine verliezen, kunnen we nader in gaan op de vraag hoe dit komt. Tijdens de zwangerschap gebeurt er heel veel in je lichaam. En dit zijn allemaal zaken waar je lichaam eigenlijk niet aan gewend is. Je draagt tenslotte niet vaak een kindje in je buik. Je lichaam schiet als het ware in de stress daarvan. Het gevolg kan zijn stress- of aandrangincontinentie. Je verliest daarbij urine op momenten dat er druk op de blaas is. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij hoesten, niezen of lachen. Mogelijke oorzaken van dit urineverlies kunnen zijn een verzwakt bekken of bijvoorbeeld hormonale veranderingen in het lijf.

Enkele nuttige tips
Heb jij net zo als veel vrouwen ook last van urineverlies, zelfs nog na de bevalling? Dan hebben we enkele tips die je kunt uitproberen. De eerste is om regelmatig, dagelijks ongeveer 10-15 minuten, je bekkenbodemspieren te trainen. Zo worden deze weer sterker en dat helpt het urineverlies te verminderen of voorkomen. Daarnaast is het, zoals bij bijna alles, verstandig om genoeg water te drinken. Maar doe dat wel goed verspreid over de dag, in kleine hoeveelheden dus. Daarmee voorkom je dat de blaas snel vol raakt. Ga bovendien regelmatig naar het toilet. Zo voorkom je dat je blaas overbelast raakt en dat je dus meer van je bekkenbodemspieren vraagt dan nodig is. Ook het gebruik van een buikband kan, zeker in de latere stadia van je zwangerschap uitkomst bieden. Het verlicht de druk op je bekkenbodemspieren namelijk.
Blijf niet rondlopen met de klachten
Helpen al deze handige tips niet of onvoldoende, of blijf je na de bevalling toch last houden van urineverlies? Dan hebben we goed nieuws. Het kan namelijk vrij eenvoudig verholpen worden. Met een REYU behandeling in een gespecialiseerde clinic bij Antwerpen. Deze behandeling traint je bekkenbodemspieren veel intensiever dan bijvoorbeeld bekkenbodemoefeningen alleen. Er wordt daarbij gebruikgemaakt van elektrische stimulatie om zowel de oppervlakkige als de dieper gelegen spieren te versterken. Bovendien helpt het om de communicatie tussen je zenuwen en blaas te herstellen. Voor meer informatie neem je het beste contact op met de specialisten.
Succes, en geniet vooral van je kind!