Gezin

13 dingen om je kinderen weg te houden van hun gsm of tablet

Schermpjes en kinderen, het lijken wel magneten! De meeste ouders zouden het fijn vinden als hun kinderen zich ook eens met andere bezigheden zouden amuseren. Buitenspelen bijvoorbeeld. Want in de goede oude tijd, ‘toen wij jong waren’, speelden we hele dagen op straat of in de natuur. Tijden veranderen, maar er zijn genoeg mogelijkheden om jouw kinderen ook andere ervaringen aan te bieden. Hieronder vind je 13 dingen die het proberen zeker waard zijn.

13 Tips en ideeën

Creatieve bezigheden

1. Stenen verven: Trek erop uit met je kinderen, met als doel geschikte stenen te vinden om te schilderen. Dit doe je niet in de winkel, maar in de natuur. (Tip: Noem een wandeling nooit wandeling, want dan haken kinderen af! Zeg bijvoorbeeld: ‘We gaan op avontuur’ of in dit geval: ’We gaan stenen zoeken’.) In de goedkopere hobbywinkels vind je verf waarmee stenen in prachtige kunstwerkjes kunt veranderen. Op internet staan heel veel ideeën. Je kunt je ook door de vorm van de steen laten inspireren. Vergeet de stenen niet te vernissen. Daarna trek je er weer op uit om de stenen langs wandelroutes te leggen. Zo maak je andere wandelaars blij.

2. Schilderijen maken: Haal echte schildersdoeken en ga creatief aan de slag met verf. Schilderen is een activiteit voor alle leeftijden. Met kleuters wordt er vaak geschilderd, maar waarom stopt dit als kinderen ouder worden? Misschien zit er in jouw puber wel meer creativiteit dan je ooit gedacht had.

3. Armbandjes knopen: Van borduurgaren kun je eenvoudig vriendschapsarmbandjes knopen. Er zijn genoeg filmpjes te vinden waarin uitgelegd wordt hoe dit moet (zo mag de tablet toch nog even op tafel). Ook van paracord kun je stoere armbandjes knopen. Dit is dus een activiteit voor zowel jongens als meiden.

4. Een knikkerbaan bouwen door het hele huis: Vooral als jouw huis meerdere verdiepingen heeft is dit echt een top activiteit. Bouw een knikkerbaan of een ballenbaan van boven tot beneden. Gebruik materialen die je toch al in huis hebt, denk aan wc rolletjes, boeken, plastic zakken en natuurlijk plakband. Urenlang bouwplezier gegarandeerd.

© Pexels.com


Knus en gezellig binnen

5. Een gezelschapsspel: Deze activiteit spreekt voor zich. Zorg voor een lekker hapje en drankje om de gezelligheid te verhogen. Tips qua spellen zijn: Ticket to ride, Carcasonne, en kleine spellen als Regenwormen of Exploding kittens.

6. Bouw een bioscoop: Leg matrassen en dekens in de woonkamer. Doe zo weinig mogelijk licht aan. Vergeet de chips en popcorn niet en kijk met z’n allen een film.

7. Disco: Bouw je woonkamer om tot disco. Lekker dansen op door de kinderen gekozen muziek. Misschien moet de telefoon toch nog boven gehaald worden om te kijken hoe dat ene Tik Tok dansje ook alweer moest, maar ze zijn wel lekker aan het bewegen.

Kookactiviteiten

8. Pizza’s bakken: Koken moet je toch. Een pizza smaakt toch echt het allerlekkerste als je hem zelf hebt mogen maken. Laat jouw kinderen dus helpen met het maken van pizza’s of laat het jouw pubers eens helemaal zelf proberen. Ze kunnen meer dan je denkt. Door ze eerst naar de winkel te sturen voor de ingrediënten zijn ze ook even bezig.

9. Sushi maken: Zelfgemaakte sushi is veel goedkoper dan de gekochte sushi. En het is ook nog eens een leuke activiteit. Ga dus niet alleen aan de slag maar doe dit samen met je kinderen. Wees niet te streng als er tussendoor al van alles in hun mond verdwijnt.

10. Een taart bakken of koekjes maken: Laat kinderen zelf het recept van een lekkere taart of koekjes zoeken op internet. Stuur ze naar de winkel voor de ingrediënten en ga samen aan de slag. Uiteraard kun je vervolgens een gezellig, uiteraard telefoonloos, ‘taart eet moment’ inbouwen.

Activiteiten in de natuur

11. Maak een 6-kamp: Kleine, sportieve, uitdagende spelletjes in de tuin vinden kinderen, maar ook pubers echt nog wel leuk. Helemaal als er iets te verdienen valt voor de winnaar.

12. Kampvuur: Maak een vuurtje in een vuurschaal. Voorzie marshmellows of worstjes voor in het vuur. Een lekker muziekje aan en genieten maar. Dit is iets dat pubers ook graag met hun vrienden doen zonder dat jij erbij zit.

13. Picknicken: Trek de natuur in met een overheerlijke picknick. Laat iedereen iets kiezen dat zeker in de picknickmand moet. En nee, de telefoon of tablet mogen niet gekozen worden.

Tot besluit

Zoals in de ideeën duidelijk te zien is, is het belangrijk dat jij, als ouder, het goede voorbeeld geeft. Als je je kind vraagt om zijn GSM of tablet weg te leggen, doe dit dan zelf ook! Kijk eens kritisch naar je eigen schermtijd. Als jij bij de bioscoop avond steeds op je telefoon zit te kijken, gaan jouw kinderen dat ook doen.

Hopelijk hebben de 13 idee jou ook geprikkeld om samen met jouw kinderen leuke dingen te gaan ondernemen. Geniet van je gezin. Voor je het weet zijn de kinderen het huis uit!