Huis

Alles dat u moet weten over eiken planken

U vindt een enorm uitgebreide collectie eiken planken bij HOUTvakman.be, zowel binnen als buiten. Met zo’n breed scala aan mogelijkheden is het belangrijk om te weten waarop u moet letten bij het kopen van de juiste planken. In dit artikel zullen we enkele belangrijke overwegingen bespreken, zoals de bewerking en het vochtpercentage.

Bewerkingen

Een van de eerste keuzes die u moet maken bij het kopen van eiken planken, is of u fijnbezaagd (ruw) hout of geschaafd hout wilt. Fijnbezaagde eiken planken, ook wel ruwe planken genoemd, worden machinaal gezaagd en verder niet meer nabewerkt. Dit type hout heeft nog diverse oneffenheden, houtvezels en een robuust uiterlijk. De randen kunnen scherp zijn, en de planken zijn meestal niet volledig recht, haaks en maatvast. Deze planken wordt net name voor buiten gebruikt als “ruw constructiehout” voor overkappingen & schuren. 

Als u op zoek bent naar hout met een egalere aanblik en maatvastheid, is geschaafd hout de betere keuze. Deze planken worden machinaal gladgeschaafd, waarbij vrijwel alle oneffenheden worden verwijderd, en ze hebben een gelijke afmeting over de volledige lengte. In het geval van geschaafde eiken planken voor buiten moet u echter ook bij geschaafd hout nog altijd rekening houden met “werking” van het hout, dit heeft te maken met het vochtpercentage. 

Vochtpercentages

Het vochtgehalte van hout is een andere belangrijke overweging. Bij HOUTvakman.be maken we onderscheid tussen vers hout, teruggedroogd hout en droog hout. Vers hout, ofwel air dried (AD) hout, heeft een hoog vochtpercentage van 20-25% aan het oppervlak. Praktisch de volledige collectie eiken van HOUTvakman.be voor buiten betreft “vers AD” hout. Ook vindt u bij ons een gerichte collectie “droog eikenhout” met een vochtpercentage van circa 8-12% door-en-door. Dit zijn eiken planken voor binnen en beschut buiten. Houd er wel rekening mee dat dit nog altijd “massief eiken tuinhout” betreft. Speciaal voor binnen vindt u bij ons ook verlijmde eiken panelen, bladen & tafelbladen. Altijd de juiste eiken planken bij HOUTvakman.be!