Lifestyle

De beste shampoo bij jouw haartype

Je voelt je een stuk beter als je haar goed zit en de juiste shampoo draagt gigantisch bij aan een mooi en gezond kapsel. Er is tegenwoordig zoveel keuze; de juiste shampoo kopen kan een gigantische opgave zijn. Wees je bewust van je haartype en kies daar de juiste shampoo bij. In dit artikel helpen we je een eindje op weg.

Vet haar

Vet haar ontstaat doorgaans omdat jouw hoofdhuid te veel talg produceert. Dit is niet op een magische wijze op te lossen, maar je kunt wel de talgproductie enigszins kalmeren door een shampoo te vinden die aansluit op vet haar. Gebruik een shampoo zonder sulfaten en parabenen. Dit is een wat mildere reiniging, te harde reiniging zorgt ervoor dat je hoofdhuid juist nog meer talg gaat produceren. Was daarnaast je haar ook niet te vaak, al voelt dat tegenstrijdig. Hoe harder jij gaat wassen, hoe meer talg je hoofdhuid gaat aanmaken.

Droog haar

Bij droog haar produceert jouw hoofdhuid juist te weinig talg. De verkeerde shampoo kan hier zelfs de oorzaak van zijn. Als je last hebt van droog haar is het wederom een goed idee om shampoos met parabenen en siliconen te vermijden, omdat deze het haar kunnen uitdrogen. Kies voor een shampoo verrijkt met natuurlijke olie (zoals arganolie of avocado-olie) om het haar extra te voeden.

Beschadigd haar

Beschadigd haar oogt dof en ongezond, je hebt last van gespleten haarpunten of afgebroken haren. Mensen met net als mensen met droog haar (vaak gaat dit hand in hand) baat bij een shampoo zonder parabenen en siliconen en mét natuurlijke oliën. Wat extra vitamines in de shampoo kan ook geen kwaad. Kijk daarnaast of je een shampoo met UV-filter kan vinden. Dit kan verdere beschadiging van jouw haar tegengaan.

© Pexels.com

Geblondeerd haar

Als jij je haar geblondeerd hebt kan het soms wat geel uitslaan. Gelukkig is dat op te lossen met een zilvershampoo. Kies een kwalitatief merk, sommige goedkope zilvershampoos kunnen nogal eens blauw uitslaan. Afhankelijk van hoe erg de gele of oranje toon is, kun je de zilvershampoo ook wat langer laten intrekken. Zilvershampoo kan wat agressief zijn voor je haar, gebruik het dus niet elke wasbeurt. Wissel het af met een shampoo voor beschadigd haar. Welke haartype heb jij? Kom erachter en kies een passende shampoo!