Huis

Zo zet jij je verwarmingsketel minder warm

Met het afstellen van je cv-installatie kun je aardig wat besparen. De meeste ketels staan namelijk op de fabrieksinstellingen van 80 graden celsius, maar werken stiekem efficiënter op 60 graden celsius. Door deze aanpassing stoot je al gauw een stuk minder co2 uit en bespaar je uiteraard op de rekening. Dit is vrij eenvoudig om te doen, maar hoe doe je het? In dit artikel leggen we het uit.

CV-ketel instellen op 60 graden

Het verlagen van de aanvoertemperatuur van je verwarmingsketel kan je veel kosten aan gas besparen. Dit kan wel oplopen tot 1200,- euro over de levensduur van je ketel. De maximale temperatuur van het water dat aangevoerd wordt bepaalt dus hoe heet het water in de cv ketel is. Dit is vaak ingesteld op 80 graden celsius, wat zorgt voor een hoger energieverbruik dan bij een lager ingestelde cv-ketel.

Slechte isolatie? Dit doe je!

Bij een lagere instelling komt het huis langzaam op temperatuur, dat is logisch. De radiatoren worden nou eenmaal minder heet. Het is dus belangrijk om een goede balans te vinden tussen snelheid en zuinigheid. In de winter kan het bij een matig geïsoleerde woning lang duren voor het aangenaam warm is. Verbeter dan eerst de isolatie van je woning of pas deze tip toe in het voor- en najaar en niet in de winter.

© Pexels.com

Hoe doe je het?

Het werkt eenvoudig om je cv aan te passen. Je moet naar de aanvoertemperatuur gaan en dan verander je ze tot bijvoorbeeld 60 graden celsius. Het is ook een goed idee om te kijken of je cv-ketel aan vervanging toe is. Het kan zomaar zijn dat je om deze reden een slecht rendement hebt en veel moet stoken voor een klein beetje warmte. Hierdoor kunnen de kosten ook flink oplopen. In dit geval zou je ook kunnen kijken naar duurzamere alternatieven, zoals een warmtepomp of all-electric oplossing.

Ben je benieuwd wat het beste past bij jouw situatie? Vraag dan altijd een expert om advies. Zo weet je zeker dat je een passende oplossing of optie krijgt voor jouw woonsituatie om de kosten op energie te besparen!