Gezin

13 dingen om een baby blij te maken

Een baby krijgen is voor veel mensen één van de belangrijkste dingen die ze in hun leven zullen doen. Er ligt dan ook veel druk en verantwoordelijkheid op de schouders van nieuwbakken ouders. Niet alleen moeten alle praktische zaken goed verlopen maar bovendien moet je het kind zelf dan ook nog eens gelukkig maken. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk een baby gelukkig maken? Moeilijk hoeft dat niet te zijn als je deze 13 dingen in het achterhoofd houdt!

1. Een voorspelbaar ritme

Voorspelbaarheid is één van de belangrijkste dingen in het leven van een baby. Ga voor elke dag hetzelfde ritme zodat ze na verloop van tijd de onderdelen van de dag beginnen te herkennen.

2. Vermijd te veel prikkels

Een baby is door de hersenen die nog steeds in volle ontwikkeling zijn niet altijd in staat zich af te sluiten van de omgeving. Hij of zij rekent dus op jou als ouder om te beschermen tegen te veel prikkels.

3. Inwikkelen

Een pasgeboren baby mist druk op de huid. Daarom kan inwikkelen wel eens de geheime sleutel zijn tot rustig houden.

4. Goed slapen

Een goed slaapritme is belangrijk voor een gelukkige baby. Dit kan je doen door op tijd de signalen van moeheid op te vangen en voor het te laat is en slapen niet meer lukt te bed te leggen.

5. Lichamelijk contact

Net als volwassenen hunkeren baby’s naar lichamelijk contact om gelukkig te zijn. Knuffelen, aaien, snuffelen? Het mag allemaal!

6. Uithuilen is ok

De meeste ouders trachten huilen meteen te stoppen. Nochtans is huilen hoe een baby tracht te communiceren. Tracht de verschillende tonen te herkennen en wees niet bang om eens uit te laten huilen.

7. Krijg zelf voldoende energie

Een baby rekent op de ouders om voor alles te zorgen. Dat op een goede manier doen is onmogelijk als je zelf geen energie hebt. Zorg dus ook voor jezelf.

© Pexels.com

8. Beperk het geluid

Dit is een onderverdeling van de prikkels beperken. Geluid is één van de grootste prikkels voor een baby. Tracht te luide geluiden dan ook te vermijden als je jouw baby gelukkig wilt maken en houden.

9. Kijk naar de verbale communicatie

Een baby kan nog geen woorden vormen maar tracht wel te praten. Door goed te letten op de geluiden kan je na een tijd misschien wel begrijpen wat ze je vertellen. En dat is het begin van ook goed te kunnen reageren op deze communicatie!

10. Kijk naar de non-verbale communicatie

Een baby gebruikt ook heel veel lichaamstaal om iets te vertellen. Net zoals bij verbale communicatie kan dit jou heel wat leren.

11. Oogcontact

Oogcontact is een belangrijke vorm van bonding die voor een baby heel natuurlijk en leuk aanvoelt. Tracht dit dan ook niet te vermijden en zelfs op te zoeken.

12. Praat!

Een baby heeft graag aandacht en ertegen praten is daar een zeer duidelijke vorm van.

13. Speeltijd is belangrijk

Een baby ontdekt en experimenteert graag. Laat het dan soms ook gewoon maar eventjes doen.