Gezin

13 spelletjes voor op een winterse avond

Er is niks zo gezellig als een winterse avond. Kaarsjes of de kachel aan. Dekentjes op de bank en… vervolgens zit iedereen op zijn telefoon te kijken! Dat kan ook anders. Er zijn zoveel leuke spelletjes te bedenken om de winterse avonden onvergetelijk te maken. Hieronder vind je 13 spelletjes die het uitproberen zeker waard zijn.

13 Keer spelplezier

Spellen voor aan tafel

1. Exploding kittens: Dit is een eenvoudig kaartspelletje met ontzettend leuk ontworpen kaarten. Iedere kaart is anders, zelfs als hij dezelfde functie heeft. Hier is vooral ‘de harige Pieperpoes’ favoriet! Trek je een exploding kitten dan ben je af.

2. Ticket to Ride: Dit spel bestaat in verschillende uitvoeringen. Je krijgt als opdrachten routes die je met treinwagons moet volbouwen. Die routes zijn punten waard als je ze kunt voltooien. Je kunt elkaar ook in de weg zitten door routes te claimen.

3. Carcassonne: Hoewel dit al een oud spel is blijft het een leuk spel. Je bouwt een landschap met dorpen, steden, kloosters en weilanden waar je jouw mannetjes mag plaatsen. Zo kun je punten verdienen.

4. Regenwormen: Dit is een dobbelspel dat niet te lang duurt. Je moet zoveel mogelijk regenwormen verzamelen om te winnen, maar doordat je elkaars wormen kunt verdienen blijft het tot het laatst spannend.

5. Skip bo: Dit is een spel met kaarten van de makers van UNO. Skip bo werkt echter volledig anders. Je krijgt een stapel kaarten die je kwijt moet zien te spelen. Ben je de eerste waarbij dit lukt, dan ben je de winnaar.

Spellen voor in de woonkamer

6. Doen, durven of waarheid: Dit is een al jaren oude spel dat je niet hoeft aan te schaffen. Gebruik je creativiteit om er iets leuks van te maken.

© Pexels.com


7. Black stories: Door vragen te stellen moet je raden welk gruwelijk verhaal zich heeft afgespeeld.

8. Dance battle: Ook hierbij hoef je niks aan te schaffen. Daag elkaar uit door te proberen online dansjes zo goed mogelijk na te doen. Sfeer gegarandeerd.

9. Maak een poppenkastvoorstelling met licht en schaduw figuurtjes: Hang een laken op in de woonkamer en zet er een lamp achter. Laat de kinderen figuren maken van papier en stokjes. Heb je oudere kinderen, laat ze dan de scènes uit Black Stories naspelen en raad zo wat er gebeurd is, in plaats van door middel van vragen te stellen.

10. Dilemma’s: Op internet zijn massa’s dilemma’s te vinden. Er moet hierbij uit twee aantrekkelijke voorstellen gekozen worden. Bijvoorbeeld: Altijd natte sokken of altijd een kriebeltrui aan? Je MOET kiezen!

Spellen met een schermpje

11. Pictionary Air: Speel pictionary op een moderne manier. Je tekent jouw opdracht met een speciale pen in de lucht. Dit figuur verschijnt vervolgens op de telefoons van de deelnemers.

12. Among Us: Dit is een spelletje dat je online met meerdere personen kan spelen, ieder op z’n eigen telefoon maar dus wel samen. Het perfecte spel om pubers te overtuigen samen iets te doen. Eigenlijk mag je onderling niet praten, maar stiekem maakt dat het juist wel leuker.

13. Challenge your friends: Dit is een app die je op je telefoon kan zetten. Het gaat om allemaal kleine spelletjes die je met twee personen op één telefoon speelt. De verliezer moet een vooraf afgesproken opdracht uitvoeren. Eenvoudig maar leuk!

Een laatste idee

Hoewel hier al 13 leuke spelletjes zijn beschreven, zijn er binnen jullie gezin misschien nog ideeën voor spelletjes om een winterse avond gezellig te maken. Schrijf alle ideeën op en doe de briefjes in een pot. Grabbel iedere vrijdagavond een spelidee uit de pot. Zorg voor een lekker hapje en drankje erbij en je weekend is goed begonnen. Na een paar weken is die vrijdagavond misschien wel een traditie waar naar uitgekeken wordt. Veel plezier!